O dijagnozama

Arteriovenska fistula kod dece

Arteriovenska (AV) fistula je najbolje, a samim tim i najčešće rešenje za hemodijalizu. Radi se na podlaktici ili nadlaktici ruke za koju je procenjeno da se postavi. Preporučuje se jer ima najduži vek trajanja i minimalan rizik od infekcija i zapušavanja. Fistulu bi trebalo uraditi nekoliko meseci pre početka tretmana hemodijalizom zato što je potrebno vreme da ojačaju zidovi novog krvnog suda (da bi mogli da podnesu proboje iglama svakog drugog dana i jak protok krvi), tj. da AV fistula “sazri”.

Fistula se radi manjim hirurškim zahvatom. Ona se formira spajanjem vene i najbliže arterije na ruci. Na taj način se pravi veliki krvni sud kroz koji krv brže i jače struji čime se ojačavaju zidovi tog krvnog suda. Podlaktica i unutrašnji deo lakta su idealna mesta za fistulu i ona bi trebalo da traje dokle god postoji potreba za dijalizom (i više godina). Pre upotrebe fistuli je obično neophodno najmanje šest nedelja da očvrsne i “sazri”. Prednosti AV fistule su duži vek upotrebe, minimalan rizik od infekcija i odličan protok krvi, a samim tim i kvalitetnija hemodijaliza.

Mane AV fistule su neophodnost dužeg vremena da se ista razvije (najmanje šest nedelja pre upotrebe), neophodnost plasiranja igala da bi se krv iz nje transportovala do aparata za dijalizu i opasnost od nastanka aneurizme (proširenja) krvnog suda posle duže upotrebe.