O dijagnozama

Retencija testisa (Nespušteni testis)

lat. Retentiotestis, eng. Retention testis (Undescended testis)

Nespušten testis ili retencija testisa je poremećaj kod kojeg u toku trudnoće kod muškog ploda – dečaka nije došlo do spuštanja testisa u njihov prirodni položaj – u mošnice (mošnje, skrotum), samo sa jedne strane ili obostrano.Testisi se razvijaju u početku u abdomenu (stomaku). Pred kraj trudnoće, usled niza hormonalnih i anatomskih uticaja, spuštaju se prema mošnicama. Iz nekog razloga, ne dolazi do spuštanja i može se zaustaviti bilo gde na putu od stomaka do mošnica – u stomaku, pred ulazom u preponski kanal, u preponskom kanalu, na izlasku iz ingvinalnog kanala, epifascijalno-potkožno, te na ulazu u mošnice.

Najčešće se nespušteni testis nalazi u džepu ispod potkožnog masnog tkiva, nakon što je izašao iz preponskog kanala.Kod zdravih dečaka, rođenih u terminu, učestalost retencije testisa je od 1% do 2%, zavisno o studiji i praćenoj populaciji.

Kod prevremeno rođenih dečaka učestalost nespuštenih testisa pri rođenju nešto je veća, ali u dobi od godinu dana to se praktično izjednači.

Nespušteni testis se obavezno mora lečiti iz dva razloga.

  1. (Ne)plodnost muškaraca. Naime, testis koji se ne nalazi u mošnicama izložen je temperaturi višoj nego što bi trebalo, te dolazi do promena u njegovom tkivu, usled čega se remeti stvaranje semena (spermija).
  2. Kod nespuštenih testisa češća je maligna transformacija. Kada se razvije tumorski proces, testis koji se ne nalazi u mošnicama nije dostupan kontroli, tako da se zloćudna bolest nespuštenog testisa po pravilu otkrije sa značajnim zakašnjenjem.

Iako se oko 4% zdravih dečaka rođenih u terminu rodi sa jednim ili oba nespuštena testisa, nakon 6 meseci taj procenat je oko 2%, a do starosti od godinu dana se smanji za još 0,2-0,5%.Kod 10% muškaraca kod kojih je testis spušten u trećoj godini života, nema mogućnosti za potomstvom, a taj procenat je 20% kod onih kod kojih je testis spušten u četvrtoj godini života, 30% u onih u kojih je testis spušten u petoj godini života i tako dalje.

Operacija se sastoji od dva dela. U preponi se pronađe testis i oslobodi priraslica, a zatim se kreira tunel prema istostranoj mošnici, testis se provuče kroz taj tunel i učvrsti u mošnicama, kako se ne bi ponovo povukao prema gore.

Oporavak

Ležanje u krevetu traje par dana, kućna nega do 7 dana iako je dete posle 48h aktivno. Dečak se vraća normalnim aktivnostima za otprilike 10-15 dana, a vožnja bicikla i kontaktni sportovi ne preporučaju se u razdoblju od tri meseca.